Totalrenovering av eldre trevilla i Stavanger, med fokus på å pille vekk rot fra over hundre år med ombygginger og avdekke styrkene i planen. Samtidig innføres nye, solide grep for å skape en velfungerende bolig for en ung barnefamilie.
Gulvet er såpebehandlet, som så mange andre gulv jeg har arbeidet gjennom. Noen vil si det er idioti, andre at det er en djevelsk byrde å legge på tiltakshaver.
Men sannheten er at nesten ingen behandling av gulvene på samme tid kan ivareta trevirkets farger, tekstur og myke, varme overflate og være vedlikeholdsfritt.
Enhver olje eller lakk skaper en hinne, det er formålet. Det gjør det lettere å vaske, men skaper et lite lag mellom kropp og tregulv. Et tynt, men vesentlig sjikt som gjør at det føles litt mindre varmt og mykt, at det blir litt vanskeligere å fornemme kvaliteten i materialet.
Såpebehandling er det nærmeste du kommer treets kvaliteter.
Men det krever jevnlig gulvvask. Ikke med moppen i én hånd mens du scroller med den andre. Det er husarbeid. Liggende på knærne med klut og tykt, godt grønnsåpevann. Og selv om gulvprodusentene vil fortelle deg at du må gjøre dette nærmest ukentlig, stemmer ikke det med mine erfaringer. Jeg har også såpebehandlet mine egne gulv. Kanskje en gang annenhver uke eller til og med én gang i måneden, altså en vanlig gulvvask.
Fordelen er at du blir glad i gulvet ditt av å drive jevnlig pleie på denne måten. Liggende på kne og skrubbe vil du noen ganger forbanne det hele, flest ganger prise det. Et godt tregulv, ivaretatt og stelt kan være en vesentlig del av interiørets karakter.
I renovering av trehuset i Paradis måtte vi få frem kvalitetene som allerede var der. Et stramt budsjett og stor vilje gjorde det til et vellykket prosjekt hvor gulvet endte opp med å spille en viktig rolle i å få frem følelsen av disse gamle materialenes kvaliteter.
Såpebehandling:
1. Nyslipt. Gulvet må være nyslipt. Gjør det selv ved å leie en slipemaskin og prøve deg litt frem, eller få dyktige fagfolk til å slipe gulvet.
2. Rengjort. Gulvet skal være rent når du går i gang. Du kan bruke gulvvask her. Kanskje ønsker du å gå hurtig over med fint sandpapir etter første vask for å ta fibrene som har reist seg.
3. Mette. Du må mettet gulvet med grønnsåpe for å få såpefettet til å sette seg godt. Det innebærer gjerne tre-fire vasker på rappen med tykk, 50-50, grønnsåpeblanding. Får du tak i ekte grønnsåpe er det å foretrekke. Vask og la tørke, vask igjen etter noen timer. Lugger litt de to første vaskene, men så vil hver vask gå lettere etter hvert som fibrene mettes. Masser godt inn.
4. Vedlikeholde. Bruk kaldt vann med grønnsåpe til vaskene heretter. Det er lurt med to bøtter - én for varmt vann til å vri kluten og kaldt vann med grønnsåpe til selve vasken. Fra min tidligere overbo, som sa hun hadde vært Bergens første kvinnelige hovmester, lærte jeg at kaldt vann lysner treet. Samtidig sørger det for at porene i treverket ikke åpner seg når du vasker. På den måten unngår du å massere skitten ned i plankene.